Homeward bound

Just nu sitter jag på ett tåg. Ett snällt tåg. Ett snälltåg. 
Sitter i kuppe. En kupe med britsar och minnen flödar fram. Från resor i barndomen, med mamma. Från Skellefteå till mormor i Askersund. Då var det sovvagn som gällde. När man blev äldre och åkte själv, tog man liggvagn.
Båda i  innebar att sova med främmande människor. I sovvagn bytte man till och med om till nattsärk och tvättade sig i det lilla handfatet som fanns. Pratade med vagnsgrannen och sa godnatt. (Hasse å Tages sketch dyker upp i huvudet)
I liggvagn var man inte riktigt lika  familjära kanske, ingen avklädning för natten. Man låg i kläderna oftast och kunde dela hytt med i princip 5-6 helt okända människor, av olika kön.
Vilka upplevelser. Sen upptäckte man hur mycket billigare det var att åka buss. Så långa turer har man gjort på nattbuss ner till huvudstaden, eller till mamma när hon flyttat till Uppsala. Med katt t.o.m
 
Nu i vinter och med jobb nere på stan så har jag köpt månadskort på bussen. Man känner ofta igen en ny busschaufför. De hälsar glatt när man stger på, outtrötteligt, även om kön är lång. Varje passagerare får ett hej. Synd att många tappar det sen. Ibland kan man t.o.m undra vad det är som gör många busschaufförer så buttra och tvära. Visst kan man ha dåliga dagar, men varje dag? 
En del är jättenoga med att kolla så alla verkligen betalt. Andra skiter i det. Det är ju ändå resenärens problem om/när kontrollanter kommer ombord. 
Sen kan man reflektera över vissa människors totala okänslighet för hur högt, och om vad, de pratar i mobiLen. Härom dagen stod en kvinna och berättade upprört för någon i anda änden, hur illa hon blivit behandlad av sin hyresvärd. Trodde hon månne att folk inte skulle förstå för hon pratade på engelska?
Andra sitter i andra privata konversationer, ibland flyger själva f-n i nån medpassagerare " hörru, sätt på högtalartelefon, vetja, så vi kan hänga med i hela samtalet! Blir så ensidigt att bara höra din sida av saken" ! :)
 
Ja, mycket kan man reflektera över. Men nu är jag strax framme. Ska städa upp efter katterna, antar jag. Och sätta fram adventsstakarna. 
 
Glad första advent!,
• Kategori: AllmäntKommentarer (0)

Kommentera här: