A trip down memory lane

Brorsan, de hade haft ett galet rum, där värmen stått på, i denna hetta, så de var tvungna att byta på morronen Så vi blev lite sena i starten men  det gjorde inget, 
A/C fanns i bilen, till en början. Den la av efter ett tag, men fläkten funkade. 
Anders hade gjort upp en rutt för dagen. Första stopp var Medevi brunn. Hälsokällan dit mången blev skickad för att bättra på sin hälsa. Från 1700-talet (invigdes 1678 och nyttjades till en början av kugligheter)och ända fram till 1980, remitterade läkare dit.
Läste på någon tavla att det rekommenderades att man skulle dricka upp till tjugo glas per dag av källvattnet, man ökade från ett glas osv. Mellan glasen, som skulle tömmas långsamt, klunkvis, böra man motionera.
Det fanns bl.a något som kallades grötlunken, en gemensam långsam promenad efter kvällsmaten, gröt med katrinplommon
Det fanns stugor och kvarter för bönder och vanligt folk. Medan adeln transporterade dit egna hus, eller byggde där, på lite håll från "di andre"
Husen finns kvar, en del i privat ägo men det mesta är vandrarhem. Inte särskilt gott efterhållet, skulle behöva rustas upp .
Vi tog en fika där innan vi drog vidare. Ja, vi drack av källan också.
 
 
 
Kyrkan har något så ovanligt som altare och predikstol i ett.
 
 
 
Nästa stopp var Bastedalens Herrgård. Anders hade , med vår bror ch en kompis, besökt en kinsesisk park, skapad i ett igenvuxet kalkbrott. Då hade man fått leta sig fram i skogen, ingen skyltning eller nåt, men nu var det ju desto mer kommersialiserat. Då vi hade mycket på agendan och de ville ha en rejäl slant i inträde så tittade vi oss bara omkring Heerrgården och sen gav vi oss av till det andra målet på samma ort, nämligen Hargebaden. Där minns t.o.m jag att vi var och badade. under vistelserna i Askersund. Anders minns ju så mycket mer
Vi badade inte men alla andra verkade göra det, stranden var smockad. Det var ju förvissso väldigt varmt
 
 
Vi hade minnen av hur man gick barfota på dessa kottar på väg till stranden
 
 
 
Sen åkte vi till Stjernsund. Ett jättefint slott högt på en udde. Man ser tvärsöver till Askersund, över vattnet
Ligger väldigt vackert, en bit över sjön. Stort och vitt med fyra flyglar. Vi var inne i Lanhövdingens flygel, som alltid skulle stå redo om denne råkade ha vägarna förbi för att övernatta. Vidare fanns Prins Gustavs flygel, där sångarprinsen bodde medan han utfärde en nyinredning av slottet. Han hann dock inte bo där själv då han gick och dödde. Sen fanns en biljardpaviljong och ytterligare en, gästpaviljong.
Vi gick ingen guidad tur på slottet, av samma anledning som tidigare men jag var bra sugen, då det är bra bevarat och bl.a finns det i drottning Josefinas paulun originaltextilier från 1850.
Slottet är betydligt äldre än så och har bytt ägare ett antal gånger, bl.a  Bernadotte men sedan hamnade det i famijen Cassels händer. De utvecklade kreatursavel och det fanns t.o.m ett museum över kossorna och tjurarna. Ett ihåligt träd hittade vi också
 
 
Där ser man Askersund
 
 
Åt andra hållet, Kungdsbrygan och terasser upp mot slottsgården
 
 
 
 
Äntligen framme i Askersund så parkerade vi nära hamnen och fick äntligen lite mat på Värdshuset. Det var varmt och kvalmigt , vi ville inte sitta i solen, bör inte t.o.m och där vi hamnade , under ett parasoll, fanns ingen luft. Men som tur var gick nart ett sällskap och vi kastade oss över deras bord.
Maten var jättegod, om än dyr i överkant för att kallas lunch (ja, fast klockan nu var halv fyra)
 
 
 
 
Värdshusbaren med galjonsfigurer
 
 
Sen påbörjades rundvandringen, under Anders berättande, både om personer och händelser och platser. Jag minns, eller hade en klar minnesbild av torget. Men det såg inte alls ut så- självklart har ju tiden medfört en massa förändringar men även de gamla husen, som stått där sedan hundra år, var sig inte som jag mindes de. Och framför allt visade sig mitt minne av det hus, där ett par gamla spinster-systrar bodde, som vi ibland hälsade på med mamma ( och kanske mormor), vara tämligen felaktigt. Anders sa att det låg uppåt en backe, från torget medan jag hela tiden trott att dt var vid torget. Vi kunde dock inte hitta det nånstans.
 
Efter rundvandring inne i kärnan så drog vi oss ner mot vattnet och så småningom ut på Borgmästarholmen. Förr i tiden fick man åka båt dit men nu kunde man gå via en flytbrygga(som på tillbakavägen gungade så mycket att jag höll på att tappa balansen, av svallvågor)
Därute fanns en badplats och jag och A tog av oss och vadade lite för att svalka oss.
 
 
Coolt träd
 
 
 
 
Det gjorde vi 
även medelst glass, innan vi traskade tillbaka till fastlandet. Nu var det då dags att hitta mormor och morfars hus, som jag aldrig varit i men Anders minns så väl, trots att han var en liten, liten kille då.
När vi hittade det så viade det sig att vi parkerat bilen precis nedanför, så hade vi bara tittat ordentligt, hade vi sett det redan när vi parkerade.
 
 
Här hade de gamle haft fina planteringar, hela sluttningen upp mot huset
 
 
 
Själva huset var sig rätt likt, tydligen, fast en våning har byggts till högst upp och våningarna delats upp i fler lägenheter, mormor o morfar hade hela övre våningsplanet, med toalett i trapphuset!
Stora entrén med infart var borta så man fick gå runt och inne på gården satt folk. Men jag traskade in ändå och förklarade vad vi gjorde där. Då fick vi komma in och titta på nedre våningen, som bör ha sett ut som mormors gjorde och Anders kunde förklara hur det ett ut då. Det visade sig att tjejen som bodde där, det var hennes svärfar som ägde det nu och de hade sett originalritningarna. Kul!
En fantastisk utsikt över sjön, på den tiden låg där en smalspårig järnväg där det tuffade tåg i Anders barndom och Askersunds äldsta hus, en liten liten stuga, låg precis nedanför huset och den kom han också ihåg.
 
Utsikt från första våningen
 
 
 
Vad roligt att få se och vad snällt att vi fick komma in och titta, även om det är väldigt annorlunda nu så kunde man ändå fantisera och se för sin inre syn hur det sett ut
 
Sen tog vi bilen för resten, dels ville han visa oss Hagabaden, där han hoppat från en svikt på klipporna och tagit en massa simmärken, de fanns ju inte kvar förstås men badet var v'lbesökt. Vi satte oss i kvällsolen och doppade fötterna i vattnet, vad skönt det var!
Kvar var nu det hus som jag minns att mormor bodde i, där jag spenderat mycket tid på somrar och lov.
Huset var sig precis likt, utifrån, samma färg t.o.m. Men omgivningen........full bebyggelse där det varit en idrottsplats och skog, som vi brukade leka i. Men det är sånt man får räkna med
 
 Längst ner till vänster bodde hon
 
 
"mormors" balkong
 
Ja, därefter var det hemfärd som gällde. Klockan var väl ca 20 då vi startade men vi var inte hemma förrän bortåt 11. Vi skulle ta en annan väg denna gång, men tappade vägen i Mjölby. Stannade efter ett par försök, vid McDonalds och tog en matbit innan vi gav oss på't igen. Och nu hittade vi ut till E4
 
En lång men härlig och innehållsrik dag. 
 
in kamera la av så jag fotade med obilen. Men B fotade med sin kamera så jag ska få bättre bilder av henne sen