Det meningslösa våldet kommer närmre

En svart dag för Norge, Norden, hela världen, då en ensam högerextremist villl utplåna alla som hjälper islamister och ger sig därför på försvarslösa ungdomar på ett sommarläger på Utöya i Norge, samtidigvt som han(och kan ske fler) utlöser en bomb/bomber i regeringskvarteren i Norge med flertalet döda och sårade som följd. På Utöya får hela 85 ungdomar och vuxna sätta livet till för att denne förvuxne, vilsne pojke, full av hat, känner att det är nödvändigt.
Det är tragiskt och det tar oss hårt i Sverige, för att det är så nära. Vi känner oss bedövade och skakade, helt naturligt. Ändå börjar folk höja röster om att, "jag vill se er reagera lika starkt nästa gång ni hör om en självmordsbombare i Mellanöstern, eller liknande" men, även om det också är fullständigt fruktansvärt hemskt så är det naturligt att det inte påverkar oss lika starkt. Det är inte i vår närhet. Kanske också är det inte människor vi känner större gemenkap med, annan religion, annat utseende eller vad det nu kan vara. Precis som de inte kan känna samma sorg och upprördhet för detta vansinnesdåd som drabbat Norge, av samma skäl.
Jag tycker att svenskarna har visat upp en sida man kanske inte så ofta ser, på en nationell nivå-en empati man inte ofta ser i dessa tider.
Vi skänker i alla fall våra tankar till de drabbade familjerna
• Kategori: AllmäntKommentarer (0)

Kommentera här: